Roosendaal, Bergen op Zoom en Tholen

Avondstudie 'Zelfgekozen einde bij dementie' | 13 juni 2024

Steeds vaker brengen cliënten en hun mantelzorgers het onderwerp van het zelfgekozen einde bij dementie ter sprake. Dit is een onderwerp waar nog steeds een taboe op rust, zowel voor mensen met dementie als voor (zorg)professionals. Hoe ga je om met deze vraag? Vermijd je het liever of wil je er juist mee aan de slag? En zo ja, hoe?

Het onderwerp wordt steeds vaker besproken in Alzheimercafés. Het is daarom belangrijk dat alle professionals die beroepsmatig te maken hebben met mensen met dementie en hun mantelzorgers, weten hoe ze met deze vragen moeten omgaan. Om die reden organiseren Dementie Vriendelijk Bergen op Zoom, samen met het Dementienetwerk West-Brabant, het Netwerk Palliatieve Zorg en de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg, deze studieavond.

Tijdens deze avond zal Ingrid Frohn van de NVVE een presentatie geven die meer inzicht biedt. Hierdoor zullen (zorg)professionals zich meer ondersteund voelen om gesprekken te voeren en te weten waar ze hulp kunnen krijgen. Daarnaast zal het Netwerk Palliatieve Zorg (Roosendaal, Bergen op Zoom, Tholen) vertellen wat zij kunnen betekenen: Ondersteuning voor professionals, mensen met dementie en hun omgeving. Er zal aandacht zijn voor het belang van ACP (Advanced Care Planning). Ook vertelt het Centrum voor Levensvragen wat zij in deze situatie kunnen bieden en waar zij mogelijk kunnen ondersteunen. 

Ellen van der Weijde van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg zal de deelnemers meenemen in de mogelijkheden om mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen in de laatste fase, of deze nu zelfgekozen is of niet.

Deze studieavond is bedoeld voor alle (zorg)professionals die te maken hebben met deze vraagstukken, zoals casemanagers, verpleegkundigen, verzorgenden, huisartsen en mantelzorgondersteuners. Voor deze avond wordt accreditatie aangevraagd.

Datum: 13 juni 2024
Tijd: 19:00 uur (inloop), 19:30 uur (start), afronding rond 22:00 uur
Locatie: 't Rijks, Burgemeester Stulemeijerlaan 24, Bergen op Zoom
Deelname is gratis
Aanmelden via info@dementienetwerkwb.nl