Palliatieve zorg is de zorg voor mensen die niet meer beter kunnen worden omdat zij een levensbedreigende ziekte hebben. Bij palliatieve zorg draait het niet alleen om het allerlaatste stukje van het leven. Het richt zich ook op de ziektefase die daaraan vooraf gaat. Die kan vele maanden, en soms jaren duren. De zorg in de laatste drie maanden voor het overlijden, noemen we ook wel terminale zorg.
Palliatieve zorg richt zich niet meer op genezing van de ziekte, maar op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Het heeft tot doel lijden te verlichten door tijdige signalering en zorgvuldige behandeling. Soms speelt palliatieve zorg vroeg in het ziekteverloop al een rol, in combinatie met levensverlengde therapieën zoals chemotherapie en/of bestraling.
Er is in palliatieve zorgverlening niet alleen aandacht voor de lichamelijke klachten waarmee patiënten tijdens het vervolg van de ziekte te maken kunnen krijgen, er is eveneens aandacht voor de psychische, sociale en/of spirituele problemen die zich bij de patiënt en/of zijn naasten kunnen voordoen. Het wordt daarom weleens ‘totale zorg’ genoemd: zorg voor zowel lichaam als geest en ziel. Het doel van palliatieve zorg is om een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor patiënten en hun familie te realiseren.
Er is hierbij aandacht voor:
Voor meer informatie: www.overpalliatievezorg.nl en balans.mantelzorg.nl
Een hospice is een instelling met een huiselijke sfeer waar palliatieve terminale zorg wordt gegeven. Ongeneeslijk zieken kunnen hier worden verzorgd tot aan hun overlijden.
De zorgverzekeraar vergoedt hospicezorg als de levensverwachting minder dan drie maanden is. Daarnaast geldt een eigen bijdrage per dag voor de verblijfskosten in een hospice. Steeds meer zorgverzekeringen hebben deze eigen bijdrage voor hospicezorg in een aanvullend pakket opgenomen. In dat geval krijgt u de eigen bijdrage (deels) terug.
Op Zorgwijzer vindt u de vergoedingen vanuit de basisverzekering en vanuit de aanvullende verzekering.
Mantelzorg is de zorg die belangeloos wordt gegeven door partner, kinderen, familie, buren of vrienden. Ieder die regelmatig voor iemand met een ziekte of beperking zorgt, is een mantelzorger.
Terminale zorg wordt gegeven in het laatste deel van de palliatieve fase, als de zorg intensiever wordt, de patiënt niet meer alleen kan zijn en het overlijden nabij is. In deze fase kan ook de hulp van de transmuraal palliatief (TPV) ingeschakeld worden. Terminale zorg kan zo wel bij thuis, verpleeghuis als in het hospice.
De palliatieve fase is de periode waarin de levensverwachting nog op ongeveer een jaar wordt ingeschat. Wanneer de terminale fase aanbreekt, wordt de levensverwachting op maximaal drie maanden ingeschat. De stervensfase is de periode van de laatste dagen van het leven.