Nieuwe wegwijzer palliatieve zorg beschikbaar in West-Brabant en Tholen
Binnen het Netwerk Palliatieve Zorg West-Brabant & Tholen is een belangrijke stap gezet in het verbeteren van palliatieve zorg: de lancering van Mijn Zorgpad | Wegwijzer Palliatieve Zorg. Deze nieuwe wegwijzer helpt patiënten, naasten én zorgverleners om tijdig met elkaar in gesprek te gaan over passende zorg in de laatste levensfase.

Palliatieve zorg richt zich op kwaliteit van leven, ook wanneer genezing niet meer mogelijk is. Het omvat meer dan alleen de terminale fase, met aandacht voor lichamelijke en emotionele klachten, maar ook voor zingeving en afscheid. De wegwijzer ondersteunt het bespreken van wensen, zorgen en verwachtingen, zodat zorg beter aansluit bij wat voor patiënten belangrijk is.
Vanuit de behoefte aan betere samenwerking tussen zorgverleners in de regio is deze transmurale wegwijzer ontwikkeld. Zorgprofessionals krijgen hiermee een overzicht van regionale mogelijkheden én hulpmiddelen om samen met patiënten zogeheten ACP-gesprekken (Advance Care Planning) te voeren. Dit draagt bij aan zorg op maat, bevordert de onderlinge samenwerking en vergroot de regie van patiënten.
De materialen zijn beschikbaar via het Netwerk Palliatieve Zorg en ook te downloaden via de website. Zorgprofessionals worden van harte uitgenodigd om deze wegwijzer actief te gebruiken en te verspreiden, zodat palliatieve zorg op tijd en laagdrempelig bespreekbaar wordt.
Ook vragen we onze Chantal Bogers, Transmuraal palliatief verpleegkundige, over het gebruik van deze nieuwe wegwijzer. Zie hieronder!
Wat maakt de wegwijzer ‘Zorgpad Palliatieve Zorg’ waardevol voor patiënten en hun naasten?
De wegwijzer is waardevol omdat palliatieve zorg op een gegeven moment in het leven van iedereen relevant wordt. Het biedt duidelijkheid over wat te verwachten in de palliatieve fase, welke informatie beschikbaar is en welke zorg geboden wordt in de regio. Daarnaast stimuleert het gesprek over persoonlijke wensen en wat belangrijk is wanneer beter worden niet meer mogelijk is.
Hoe kan de wegwijzer ondersteunen in gesprekken tussen patiënt, naasten en zorgverleners?
De wegwijzer ondersteunt gesprekken door het overzicht van palliatieve zorg in een duidelijke tijdlijn, met gespreksthema's die het makkelijker maken om zorgen, wensen en vragen te bespreken met naasten en zorgverleners.
Wat is volgens jou het meest herkenbare moment waarop iemand (patiënt?) behoefte heeft aan deze wegwijzer?
De wegwijzer zou laagdrempelig beschikbaar moeten zijn, bijvoorbeeld bij de huisarts of in het ziekenhuis, omdat het vaak te laat wordt opgepakt door misverstanden over palliatieve zorg. Het is belangrijk dat zorgverleners uitleggen dat deze wegwijzer op verschillende momenten in de palliatieve fase van waarde kan zijn, niet alleen in de laatste maanden van het leven.
Hoe draagt deze wegwijzer bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven in de palliatieve fase?
Door vroegtijdig bekend te zijn met wat palliatieve zorg inhoudt, krijgen patiënten de ruimte om na te denken over hun wensen en praktische zaken. Dit verhoogt de kwaliteit van leven, omdat het hen in staat stelt om zich te focussen op het huidige moment en het leven ten volle te leven, ondanks hun aandoening
Wat hoop je dat patiënten en naasten vooral meenemen na het lezen van deze wegwijzer palliatieve zorg?
Na het lezen van de wegwijzer hopen we dat patiënten en naasten begrijpen dat palliatieve zorg draait om het leven, niet alleen om het einde. Het biedt handvatten voor zorgverleners om beter aan te sluiten bij de wensen van de patiënt, zodat deze de zorg kan krijgen die past bij hun situatie.
Meer informatie:
Bezoek onze pagina! Vragen of toelichting? Neem contact op met Marloes Otte, projectcoördinator Netwerk Palliatieve Zorg West-Brabant & Tholen.